Wonen in nieuwe natuur: Kansloos of Kansrijk?
Column Mary Fiers —De stoet aan initiatiefnemers die we bij Groen Ontwikkelfonds Brabant de afgelopen jaren voorbij zagen komen met plannen om nieuwe natuur te ontwikkelen in combinatie met nieuwe woningen was indrukwekkend.
Dit is niet vreemd, want het klinkt heel logisch. Het ontwikkelen van nieuwe natuur is immers kostbaar. Dus, wie of wat betaalt deze kosten? Het ontwikkelen van woningen, vaak tiny houses, kan juist geld opleveren. Je zou denken, 1 + 1 = 3. Maar zo eenvoudig is het niet, blijkt uit onze ervaring en het testlab ‘Nieuwe Natuur en Klein Wonen’ van de Natuurverdubbelaars. Hun terechte conclusie is dat “het realiseren van de combinatie van wonen en natuur een langdurig en onzeker proces is dat om veel moed, bureaucratische competenties en uithoudingsvermogen vraagt.”
Veel initiatiefnemers beginnen vol goede moed, maar bereiken niet de eindstreep met hun plannen. Daar zijn veel verschillende redenen voor. De Natuurverdubbelaars hebben in hun testlab Nieuwe Natuur & Klein Wonen enkele herkenbare inzichten verzameld die behulpzaam zijn voor initiatiefnemers. Vandaar dat ik ze graag met jullie deel.
Heel herkenbaar is dat plannen voor kleinschalig wonen en nieuwe natuur op enig moment stranden omdat de gemeente en/of de provincie het geen goed idee vindt. Zonder de noodzakelijke vergunningen lukt het niet, wat vaak leidt tot teleurstelling en frustratie bij initiatiefnemers. Uit het testlab kwamen daarom ook enkele tips voor gemeenten, namelijk ‘stel duidelijke kaders’ en ‘wees proactief’.
Met die wijze les voor gemeenten in het achterhoofd verdient de gemeente Maashorst een groot compliment. Zij hebben recentelijk duidelijke randvoorwaarden opgesteld voor initiatieven op het gebied van landbouw, natuur en wonen. Op deze manier bieden ze initiatiefnemers duidelijkheid over waar een initiatief aan moet voldoen. Ook hebben ze de ambitie uitgesproken om drie initiatieven in de gemeente mogelijk te maken. Lekker pro-actief dus. Misschien dat de Raadsinformatiebrief en de opgestelde succescriteria een inspiratie zijn voor andere gemeenten?
Ik ga het met grote belangstelling volgen, want in de zoektocht naar nieuwe en duurzame kansen voor het landelijk gebied in Brabant is het combineren van nieuwe natuur en wonen naar mijn mening een kansrijke optie.
Lees ook: