‘Hulpboeren’ helpen bij beheren van natuur
Dertig jaar geleden al werd de Hapse ondernemersfamilie Van de Groes beschouwd als een landbouwvernieuwer. Hun bedrijf De Cinquant was het eerste ‘centrum voor boerderijactiviteiten’ in de wijde omgeving.
Nog altijd is landbouw de kurk waar het bedrijf van Van de Groes op drijft. Echter, waar collega-boeren hebben gekozen voor kostenbesparing en meer omzet door schaalvergroting, geeft Van de Groes de voorkeur aan biologisch-dynamische landbouw. Met respect voor dier, aarde én mens. De Cinquant is ook al drie decennia een zorgboerderij, waar mensen met een sociale, verstandelijke of psychische handicap een zinvolle dagbesteding vinden als ‘hulpboeren’.
Met steun van Groen Ontwikkelfonds Brabant heeft Van de Groes een perceel van ruim 1 hectare omgezet naar vochtig hooiland. Het was voorheen natuurlijk grasland, dat jaarlijks werd gemaaid.
Vochtige hooilanden zijn als gevolg van ontginning, ontwatering en bemesting zeldzaam geworden in Nederland. Voor veel boeren is vochtig hooiland niet interessant, omdat de opbrengst laag is en het gewas eiwitarm. Toch behoorde dit type tot de betere graslanden. In vochtige hooilanden komen onder meer soorten als de kemphaan, de zomertaling, het paapje, het donker pimpernelblauwtje, de wilde kievitsbloem, de brede orchis en de vrouwenmantel voor.
Hoewel de grond de agrarische bestemming heeft behouden zorgt Van de Groes er nu voor dat het perceel als natuur wordt beheerd. De ‘hulpboeren’ helpen daar bij. “Voor ons is natuurbeheer vanzelfsprekend. Dat sluit naadloos aan op onze biologisch-dynamische werkwijze”, aldus Paul van de Groes van De Cinquant.
Paul van de Groes heeft in het najaar van 2022 de Ode aan de Natuurmaker ontvangen. Bekijk hier de overhandiging.