Column Mary Fiers: Vastberaden
Terugkijkend in de achteruitkijkspiegel was 2023 een bewogen jaar waarin de veerkracht en het aanpassingsvermogen van onze Brabantse natuurmakers flink op de proef werd gesteld.
Te midden van een gepolariseerd debat over natuur, water & landbouw en de financiële beperkingen in het provinciaal natuurnetwerk, hebben de natuurmakers toch nog redelijk gepresteerd, dankzij de vastberadenheid van de groene voorhoede. Kijken we vooruit, dan zie ik dat we onze doelen voor 2027 uit het oog verliezen…
Maar eerst over 2023. Wat hebben we met z’n allen voor elkaar gekregen? Daar kun je binnenkort alles over lezen in ons Jaarverslag In deze column licht ik vast een tipje van de sluier.
Er werd subsidie verstrekt voor een functiewijziging/verwerving van 247 hectare in het Natuurnetwerk Brabant (NNB) en voor de inrichting van 500 hectare natuurpercelen (inclusief inrichting Natura2000). Dat is goed nieuws.
Groen Ontwikkelfonds Brabant kocht bijna 125 hectare grond, ruim 90 hectare ruilgrond en ruim 30 hectare grond in het Natuurnetwerk. In totaal werd bijna 125 hectare grond verkocht, waarvan 45 hectare in het Natuurnetwerk. Ook een mooie prestatie.
Maar hoe staat het dan met onze opdracht om in 2027 een aaneengesloten natuurnetwerk te realiseren? Dat ziet er een stuk minder rooskleurig uit. Hoe zit dat?
Het NNB bestaat uit twee delen. En rijksdeel en een provinciaal deel. Eind 2023 is 57 procent van het rijksdeel op het gebied van grond-beschikbaarheid gerealiseerd, inclusief onderhanden werk. De inrichting van het rijksdeel blijft echter heel fors achter. Daar blijven we steken op 30 procent. Duidelijk is dat we de 100 procent eind 2027 niet gaan halen.
Voor het provinciaal NNB zijn we een heel eind op weg. Dat is echt een geweldige prestatie van al die natuurmakers! Maar de financiering ontbreekt om onze opdracht qua hectares in z’n geheel te realiseren. Dat betekent dus of extra financiering om de resterende hectares alsnog te realiseren of de opdracht bijstellen.
De derde categorie, de ecologische verbindingszones (EVZ), laat een zorgelijk beeld zien. Eind 2023 stond de teller inclusief onderhanden werk, op 1/3 van het uiteindelijke doel. 2027 als einddatum is niet haalbaar.
Een eervolle vermelding verdient het succes van “Ondernemen met Natuur (ONNB)” waarmee we inmiddels sinds de start ruim 500 hectare nieuwe natuur hebben gerealiseerd. Wie had dat gedacht toen we eraan begonnen?
Kijken we terug op het roerige jaar 2023, dan blijkt dat het realiseren van onze opdracht -het afronden van het natuurnetwerk Brabant uiterlijk 2027– niet haalbaar is. Dat is op zich geen verrassing. In de beleidsstukken van de provincie is deze conclusie al getrokken.
We luiden nu wel de noodklok, want door de naderende einddatum komen concrete natuurprojecten in de knel. Wij kunnen immers geen garanties/financiering geven die verder gaat dan 2027.
We zijn vastberaden om daar samen met de provincie Noord-Brabant snel een oplossing voor te vinden.
Mary Fiers