Cofinanciering van nieuwe natuur in Brabant: zo maak je jouw financieringsmix compleet
Nieuwe natuur aanleggen in Brabant is geen kleinigheid – het vraagt om visie, grond, inzet én geld. Groen Ontwikkelfonds Brabant biedt een stevige subsidie voor natuurontwikkeling in het Natuurnetwerk Brabant (NNB), maar die dekt maximaal 85% van de subsidiabele kosten voor de herwaardering van grondwaarde en 50% van de inrichtingskosten. De rest moet je als initiatiefnemer zelf bijleggen. Gelukkig zijn er meerdere opties voor cofinanciering. In dit artikel zetten we ze overzichtelijk op een rij.
- Subsidie van Groen Ontwikkelfonds Brabant
Groen Ontwikkelfonds Brabant ondersteunt de ontwikkeling van nieuwe natuur en de versterking van bestaande natuur met subsidies voor:
- Functiewijziging /aankoop van gronden
- Afkoop van reguliere pacht (binnenkort weer beschikbaar)
- Inrichting van natuur
Aanvragen en informatie: groenontwikkelfondsbrabant.nl
- Inzet van compensatiegelden
Bij ruimtelijke ingrepen met negatieve effecten op natuur (zoals wegenbouw of woningbouw) zijn initiatiefnemers/ontwikkelaars soms verplicht tot natuurcompensatie. Er zijn ook andere regeling (rood voor groen) waarbij initiatiefnemers/ ontwikkelaars een verplichting krijgen om natuur te realiseren. Vaak zijn deze partijen op zoek naar een goede plek om dat te doen. Mogelijk kun jij kunt die compensatie realiseren – en daarvoor dus (deels) betaald krijgen.
Als grondeigenaar of ontwikkelaar kun je afspraken maken met een partij die verplicht is om natuur te compenseren. Dat kan een directe financiële bijdrage opleveren. De totstandkoming van de Giersbergse middelakker (foto) is hiervan een mooi voorbeeld.
Meer weten? Lees het artikel ‘Van onderhoudsclub waren we ineens een natuurontwikkelaar’.
Tip: Vraag altijd na of de subsidie van Groen Ontwikkelfonds Brabant en de compensatieverplichting naast elkaar gebruikt kunnen worden.
- Samenwerking met natuur-terreinbeherende organisaties (TBO’s)
TBO’s zoals Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer beschikken over veel inhoudelijke kennis van natuurontwikkeling en soms over eigen fondsen en/of toegang tot aanvullende financiële middelen, bijvoorbeeld via het Deltaplan voor Biodiversiteitsherstel, Trees for All, of andere landschapsfondsen.
Samenwerking kan leiden tot:
- Gezamenlijke projectaanvragen
- Kostenverdeling
- Meer draagvlak
- Gemeenten en waterschappen
Gemeenten en waterschappen zijn belangrijke spelers bij projecten op het gebied van klimaat, waterberging, recreatie en woningbouw – waar natuurontwikkeling mogelijk een logische koppeling is.
- 👉 Waterschap Aa en Maas: aaenmaas.nl
- 👉 Waterschap De Dommel: dommel.nl
- 👉 Waterschap Brabantse Delta: brabantsedelta.nl
Informeer bij je gemeente of waterschap naar lopende of toekomstige projecten waar jouw natuurplan in zou kunnen passen.
- Europese subsidies
Voor grotere, innovatieve of thematisch sterke projecten zijn er Europese fondsen beschikbaar:
- LIFE-programma: voor biodiversiteit en natuurherstel
- GLB / POP3-gelden: vooral voor landbouwers met natuurgerichte maatregelen
Houd rekening met hogere eisen en langere procedures.
- Crowdfunding: draagvlak én geld van de samenleving
Crowdfunding is een effectieve manier om financiering én draagvlak te organiseren. Burgers, bedrijven of lokale fondsen kunnen met kleine bijdragen samen een groot verschil maken.
- Algemene crowdfundingplatforms
Misschien wel het bekendste platform is Crowdfundingvoornatuur.nl, onderdeel van Voor je Buurt, een landelijke platform voor maatschappelijke initiatieven
Zorg voor een goed verhaal, een duidelijke doelstelling en ambassadeurs die je helpen promoten.
- Brabanders voor Natuur: hét Brabantse crowdfundingplatform
Brabanders voor Natuur is een initiatief van Provincie Noord-Brabant in samenwerking met Voor je Buurt. Het platform is speciaal bedoeld voor natuurprojecten in Brabant die:
- Klein tot middelgroot zijn
- Gedragen worden door burgers of kleine organisaties
- Bijdragen aan biodiversiteit, beleefbaarheid of natuureducatie
Heb je zin om aan de slag te gaan met jouw groene idee, maar heb je hiervoor nog helpende handen, materialen of geld nodig? Als Brabantse initiatiefnemer kun je bij het platform Brabanders voor Natuur terecht voor begeleiding bij je campagne én mogelijk matchfunding vanuit fondsen of overheden. Deze bijdrage is maximaal 50% van je doelbedrag met een maximum van € 5.000,00.
- Vragen? Neem contact op via info@brabandersvoornatuur.nl
- 👉 Gelijk aan de slag? Meld je aan op Brabanders voor Natuur
Conclusie: cofinanciering is maatwerk – begin op tijd
Of je nu boer, particulier, stichting of gemeente bent: cofinanciering regelen is meestal nodig én goed mogelijk. Door jouw natuurproject slim te koppelen aan andere maatschappelijke doelen – zoals stikstof, water, landschap of recreatie – komen er meer bronnen beschikbaar.
📞 Vragen of advies nodig?
Neem contact op met de Werkeenheid Natuurnetwerk Brabant