Jaarplan 2025: uitnodigend, persoonlijk en daadkrachtig
In 2025 zet Groen Ontwikkelfonds Brabant vol in op actie en samenwerking om de natuuropgaven in onze provincie te realiseren. Het jaarplan ‘Uitvoering, uitvoering, uitvoering!’ benadrukt het belang van daadkracht in de uitvoering en biedt natuurmakers volop steun om hun projecten te realiseren. Wat betekent dit in de praktijk? Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rij.
Hulp voor natuurmakers!
Natuur maken gaat niet vanzelf. Daarom zetten we ook in 2025 in op praktische ondersteuning van natuurmakers. We luisteren naar hun knelpunten, denken mee en zoeken samen naar oplossingen. We zetten ons netwerk, onze kennis en onze liefde voor de natuur in en vragen nieuwe natuurmakers zich bij ons netwerk aan te sluiten. Ons doel is dat projecten sneller van de grond komen.
Uitvoeringsproblemen oplossen met doorbraakcasussen
Een bijzonder onderdeel van de ondersteuning is de hulp bij complexe situaties. Dit jaar besteden we extra aandacht aan zogeheten doorbraakcasussen: ingewikkelde uitvoeringssituaties die exemplarisch zijn voor uitdagingen in het buitengebied.
Door groot te denken en klein te doen, bestuurlijke en ambtelijke prioriteit aan deze casussen te geven én de energie en inzet van de betrokkenen te bundelen, kunnen we doorbraken forceren. Zo versterken we onze gezamenlijke uitvoeringskracht. Deze aanpak kan wel eens dé sleutel zijn tot succes voor het Brabantse buitengebied. Op ikroeimee.nl lees je meer over deze aanpak.
Snellere inzet van ruilgrond
De beschikbaarheid van grond blijft een grote uitdaging. Daarom kopen we ruilgrond; landbouwgrond die we gebruiken om te ruilen met eigenaren in het natuurnetwerk. Dit maakt gebiedsprocessen soepeler en zorgt ervoor dat iedereen wint.
Maar de inzet van ruilgrond duurt nu vaak te lang en tijd is kostbaar. We hebben haast om onze opdracht te realiseren. Daarom starten we in 2025 met een aantal pilots om dit proces te versnellen. In ons jaarverslag lees je hoe we dat willen doen.
Intensievere samenwerking met waterschappen
De natuur- en wateropgaven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat geldt zowel voor het Natuurnetwerk Nederland als voor de Ecologische Verbindingszones. Vertraging bij hydrologisch herstel leidt vaak ook tot vertraging bij natuurdoelen.
In 2025 gaan we samen met de waterschappen en grondeigenaren op zoek naar wat wél kan en wat daarvoor nodig is. We moeten voorkomen dat alles op alles wacht.
Grensoverschrijdend samenwerken
Samenwerking tussen overheden en andere organisaties is bepalend voor het succes van natuurontwikkeling. Niemand kan het alleen. Een betere samenwerking zorgt ervoor dat we sneller oplossingen vinden voor knelpunten. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Vaak moeten mensen uit verschillende organisaties met uiteenlopende mandaten, culturen en (subsidie)regelingen bij elkaar worden gebracht om doelen te bereiken. En dat is steeds weer een hele klus.
Wij zetten ons in voor méér handelingsruimte voor uitvoerders om praktisch oplossingen te kiezen als zich kansen voordoen.
Bundelen van kennis en expertise
We kunnen een stevige winst boeken door een aantal specialistische, complexe en kennisintensieve taken Brabantbreed te organiseren. De huidige versnippering werkt contraproductief. Krachten bundelen zeg maar. Door een Gebiedsgerichte Aanpak, waarbij ieder gebied voor zichzelf aan de slag gaat, dreigt nog meer versnippering. We maken ons sterk voor een goede balans tussen gebiedsgerichte en centrale uitvoering. Dit is essentieel om het Natuurnetwerk Brabant tijdig te realiseren.
Stimuleren hogere natuurkwaliteit
Wij zien drie maatregelen die kunnen bijdragen aan een hogere natuurkwaliteit van de plannen voor nieuwe natuur:
- Ondersteuning bij vergunningverlening;
- Kennisdeling;
- Beleidsmatige oplossingen voor uitvoeringsknelpunten rondom archeologie, cultuurhistorie & landschap, de Wet natuurbescherming en waterwet- en regelgeving.
In 2024 hebben wij hierover een aantal voorstellen gedaan bij programma Natuur.
Inspiratie, kennisdeling en motivatie
In 2025 organiseren we meer bijeenkomsten en ontmoetingen om nieuwe natuurmakers te inspireren en van elkaar te laten leren. Succesverhalen van agrariërs die zijn overgestapt op ondernemen met natuur of van particulieren die natuur ontwikkelen, motiveren anderen om ook de stap te zetten.
Met workshops, publicaties en kennisdeling zorgen we ervoor dat natuurmakers goed voorbereid aan hun projecten kunnen beginnen.
We investeren ook in kennisdeling tussen de professionals in het netwerk zodat we blijven leren en onnodige fouten voorkomen.
Sluit je aan!
Met het jaarplan 2025 willen we laten zien dat uitvoering de sleutel is tot succes. Samen met natuurmakers gaan we de uitdagingen aan. Hun inzet is onmisbaar voor een natuurrijker, toekomstbestendig en gezonder Brabant. Heb jij plannen om natuur te realiseren of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact op met het Groen Ontwikkelfonds Brabant en sluit je aan!
Klik hier om het volledige jaarplan te lezen.