Nieuw Pachtbeleid Rijksvastgoedbedrijf: Duurzaamheid Beloond
Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) introduceert een nieuw pachtbeleid dat boeren met duurzame landbouwpraktijken beloont. Boeren die beschikken over een duurzaamheidscertificaat krijgen voorrang bij het pachten van grond, ook als ze niet het hoogste bod uitbrengen. Het RVB heeft voor dit nieuwe pachtbeleid onderzoek gedaan naar duurzame gronduitgifte en advies ingewonnen bij WUR en SMK. Ook heeft de organisatie gekeken naar het uitgiftebeleid van grote verpachters waaronder een aantal provincies. Het RVB kiest nu voor een beleid dat in lijn ligt met het beleid van Groen Ontwikkelfonds Brabant en de Provincie Noord Brabant.
Het RVB introduceert een systeem waarbij de waarde van certificaten wordt beoordeeld op hun impact op biodiversiteit, bodemkwaliteit en waterkwaliteit. De weging, gebaseerd op onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) en stichting Milieukeur, is als volgt:
- SKAL / biologisch: 15%
- On the Way to PlanetProof (grondgebonden teelt): 10%
- On the Way to PlanetProof (melk): 5%
- Beter Leven 1 ster (melk): 4%
In de komende drie jaar worden deze percentages verdubbeld, waardoor boeren met certificaten een nog sterkere positie krijgen bij het bieden op kavels.
Voordelen voor Biologische Boeren
Voor biologische boeren is dit beleid bijzonder voordelig. Voorheen schreven zij minder snel in op kortlopende geliberaliseerde pachtcontracten vanwege het risico hun land te verliezen aan een niet-biologische boer. De omschakeling naar biologische landbouw vraagt tijd en investeringen. Dit nieuwe beleid vermindert dat risico aanzienlijk. Vanaf 2025 zal het RVB de waardes van de certificaten in drie stappen verhogen. Zo biedt het SKAL-certificaat in 2027 een voordeel van 30%.
Aansluiten bij Brabant
“Het RVB beleid ligt in lijn met de systematiek van duurzame pachtuitgifte die de Provincie Noord-Brabant en Groen Ontwikkelfonds al wat langer voeren”, zegt Andrea Almasi, bestuurssecretaris van Groen Ontwikkelfonds Brabant en een van de drijvende krachten van het platform Duurzame Gronduitgifte. “Sinds 2017 telt voor ons niet alleen de geboden prijs, maar ook de mate waarin agrarische ondernemers bijdragen aan de beleidsopgaven waar we voor staan. Dat is een zeer efficiënt en effectief instrument gebleken. Het is dan ook een mooie ontwikkeling dat steeds meer grondeigenaren en nu dus ook het Rijk ermee aan de slag gaan om de transitie in de landbouw te ondersteunen.
Bij het leernetwerk Duurzame Gronduitgifte zijn inmiddels vijftig organisaties aangesloten die gezamenlijk kennis en ervaring over duurzame pacht uitwisselen. Samen leren we en zetten we stappen vooruit. Tijdens de volgende bijeenkomst van het leernetwerk, op 18 september aanstaande, besteden we aandacht aan het nieuwe pachtbeleid van het Rijksvastgoedbedrijf.”