Pagina delen
‘Een gemeente is vaak hartstikke blij met de extra handjes en kennis om natuur te ontwikkelen’
De Gemeente Sint-Michielsgestel en de Stichting Landschapsbeheer Aa-dal werken nauw samen bij de ontwikkeling van nieuwe natuur. Zo deed de gemeente mee aan een openbare inschrijfprocedure voor de aankoop van Akkercomplex Westakkers in Berlicum, met een plan dat door de Stichting werd geschreven. Met succes! De gemeente kocht de grond en de stichting zorgt voor de inrichting en het beheer van de natuur.
Wat zijn de ingrediënten voor zo’n vruchtbare publiek-private samenwerking, vroegen we aan de hoofdpersonen, wethouder Sam Goossens (links op de foto) en Maarten Post, voorzitter van Stichting Landschapsbeheer Aa-dal.
Maarten Post: “Landschapsbeheer Aa-dal pachtte van de provincie al een tijdje een perceel op de Westakkers waar we winterrogge verbouwden. We wisten dat Groen Ontwikkelfonds Brabant plannen had om het perceel te verkopen. De stichting had daarvoor geen geld, maar wel een uitstekende relatie met de gemeente.”
“Sint-Michielsgestel is een groene gemeente waar burgerparticipatie hoog in het vaandel staat. Die combinatie leidde ertoe dat we subsidie krijgen voor het natuurbeheer dat we doen. Bovendien waren er afspraken gemaakt over geld dat opzij was gezet voor nieuwe initiatieven. De gemeente had dus het geld voor de aankoop van Akkercomplex de Westakkers en wij hadden de kennis om een goed voorstel te schrijven dat het hoogst scoorde op de criteria die Groen Ontwikkelfonds Brabant voor de verkoop had gesteld.”
Zo’n publiek-private samenwerking biedt veel mogelijkheden bij de ontwikkeling van nieuwe natuur. Wat voor advies kun je geven?
“Het begint bij vertrouwen. We werkten tot volle tevredenheid al een tijd lang samen. Dat scheelt natuurlijk. De gemeente moet bereid zijn om geld in jouw plannen te investeren. Ga eens met een wethouder praten. Vaak zijn ze blij met het aanbod van zo’n groene club. De gemiddelde gemeente is echt niet overbedeeld met ambtenaren. Die hebben het al druk en zijn vaak hartstikke blij met de extra kennis en handjes die worden aangeboden om samen nieuwe natuur te ontwikkelen.”
Wethouder Sam Goossens:’De inzet van burgers is onvervangbaar en daarmee eigenlijk onbetaalbaar’.
“Wij zijn erg blij met initiatieven die bijdragen om onze samenleving groener en duurzamer te maken”, zegt wethouder Sam Goossens. “Het is belangrijk om open te staan voor ideeën en initiatieven vanuit de samenleving en als gemeente bereid te zijn om tijd en middelen vrij te maken om ze te ondersteunen. De inzet van burgers is onvervangbaar en daarmee eigenlijk onbetaalbaar. We kunnen hierdoor met dezelfde budget veel meer vierkante meters natuur realiseren. Ook omdat via verschillende regelingen, zoals bijvoorbeeld het LEADER-programma van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027 voor natuurontwikkeling, middelen alleen aangevraagd kunnen worden door het maatschappelijk middenveld.
We zijn trots op alle initiatieven op het gebied van natuur en verduurzaming waar onze wijkmakelaars een belangrijke rol spelen bij het leggen van de verbinding leggen tussen de gemeente en de inwoners, maar ook tussen inwoners onderling.”
“Via onze wijkmakelaars kunnen initiatiefnemers makkelijker navigeren door de woeste zee van bureaucratie en worden ook de juiste gesprekken gevoerd. Soms hebben initiatiefnemers hulp nodig, maar weten of durven ze nog niet een concrete hulpvraag te formuleren. Onze wijkmakelaars helpen daarbij. Met Stichting Landschapsbeheer Aa-dal hebben we met de realisatie van o.a. het voedselbos al hele mooie dingen bereikt. Ik verwacht dat we in de zeer nabije toekomst samen nog hele mooie dingen gaan doen op het gebied van natuurontwikkeling.”