Staatsbosbeheer laat natuur leven en beleven
Staatsbosbeheer beheert veel verschillende soorten natuur in Brabant. Van stuivende duinen tot bloemrijke graslanden, hoogvenen tot bossen. In de door Staatsbosbeheer onderhouden natuurgebieden komen unieke soorten voor, zoals het pimpernelblauwtje in de Moerputten, de kraanvogel in de Peelvenen en de visarend in de Biesbosch.
Het Merkske is een grensoverschrijdend beekdallandschap, gelegen tussen het Nederlandse Baarle-Nassau en het Vlaamse Hoogstraten. Lange tijd was dit grensgebied een vergeten hoek, waardoor het ontsnapte aan ingrepen van de mens. Het kleinschalig cultuurlandschap hier kenmerkt zich door een mozaïek van heidevelden, natte bloemrijke graslanden, akkers en bosjes rondom het 16 kilometer lange, kronkelende beekstelsel van Het Merkske. Staatsbosbeheer heeft hier in de afgelopen 5 jaar 7 hectare nieuwe natuur gerealiseerd. Samen met Waterschap Brabantse Delta en de provincie Antwerpen werkt Staasbosbeheer hier nu aan het nemen van beekherstelmaatregelen en verdere realisatie van een groen, maar zeker ook beleefbaar stukje van het Natuurnetwerk Brabant.
Liza van Velzen en Wouter Aarts ontvingen in het najaar van 2022 de Ode aan de Natuurmaker.
Bekijk hier het filmpje van de overhandiging.
In het voorjaar van 2022 is het natuurgebied Maashorst, in het noordoosten van Brabant, uitgebreid met 30 hectare aan nieuwe natuur. Bij het dorpje Zeeland is een nieuw bos aangeplant. Daarnaast zijn ook kruidenrijke akkers aangelegd. Een groot gedeelte van de nieuwe natuur is nu ingericht als extra begrazingsgebied voor de wisenten, taurossen en Exmoor pony’s, die er vrij rondlopen.
De nieuwe natuur is ontwikkeld op voormalige landbouwgronden. Staatsbosbeheer heeft de gronden aangekocht, met hulp van het Groen Ontwikkelfonds Brabant, waterschap Aa en Maas, gemeente Landerd en Stichting Ark. In het nieuwste stukje Maashorst zijn sinds de werkzaamheden al 25 vogelsoorten gezien, waaronder de zeldzame veldleeuwerik en de blauwe kiekendief. Ook zijn er sporen van reeën, dassen en vossen te vinden. Om de mensen van de nieuwe natuur te laten genieten, is een wandelpad en een uitzichtheuvel aangelegd.
Colinda Vergeer en Jan Fenten ontvingen in het najaar van 2022 de Ode aan de Natuurmaker.