Brabants Landschap zorgt voor diversiteit in natuur
Brabants Landschap beheert ruim 19.000 hectare bos, heide en vennen in Brabant, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. “Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten”, aldus Brabants Landschap.
Op Landgoed Baest, ten noorden van het Wilhelminakanaal in Oirschot, heeft Brabants Landschap 12 hectare nieuwe natuur ingericht. Op het terrein werden nog niet zo lang geleden internationale polowedstrijden gehouden. Door droog schraalgrasland, kruiden- en faunarijk grasland, vochtig bos, struweel en een poel aan te leggen ontstaat nu een aantrekkelijk en kleinschalig landschap. Om het vochtige bos te kunnen realiseren zijn enkele sloten en rabatten afgedamd en is een deel van de naaldbomen gekapt. Hier zijn loofbomen en struiken zoals zomereik, winterlinde, hazelaar, zwarte els, lijsterbes, gewone vlier, hondsroos, Gelderse roos en kardinaalsmuts voor terug geplant. Door meer diversiteit wordt het geheel sterker en is er minder kans op ziektes. Aan de rand van het bos is struweel geplant. Dit zorgt voor een minder scherpe overgang van de bosrand naar het grasland. Deze overgang is belangrijk voor vlinders, broedvogels en kleine zoogdieren.
Lizette Koekkoek en Arjen Simons ontvingen in het najaar van 2022, namens Brabants Landschap, de Ode aan de Natuurmaker voor het werk op Landgoed Baest.
Bekijk hier het filmpje van de overhandiging.
In de Hogerwaardpolder in Woensdrecht heeft Brabants Landschap drie percelen, die eerder van Groen Ontwikkelfonds Brabant zijn gekocht, als natuur ingericht. Het gaat om ruim 6,3 ha voormalige landbouwgrond. De werkzaamheden zijn in het voorjaar van 2022 afgerond en dragen bij aan de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant (NNB).
Nauwelijks een half jaar na de oplevering van de percelen is de Hogerwaardpolder vogelrijker dan ooit tevoren. De oude kreekrestanten zijn weer uitgegraven en kreekruggen hersteld. De inrichting in combinatie met de aansluiting op naastgelegen bestaande natuurpercelen vergroot het leefgebied voor onder andere grutto, tureluur, kluut, dodaars, kleine zwaan en tafeleend. Het kruidenrijke grasland is een geschikt leefgebied voor insecten zoals het hooibeestje, het groot dikkopje en de kleine vuurvlinder. De aangeplante bomen en struiken zorgen voor meer variatie, structuur en biodiversiteit, wat vogels als de nachtegaal, de braamsluiper en de sprinkhaanzanger aantrekt.