Brief aan de formateur
Wie ontvangt momenteel de meeste brieven van Brabanders? Is het de commissaris van de koning? Guus Meeuwis wellicht? Of zijn het, sinds afgelopen weekend, de felicitaties aan het adres van de trainer van PSV?
Het zou ook zomaar de formateur kunnen zijn. Pieter Verhoeve, in het dagelijks leven burgemeester van Gouda, maar nu vooral bekend als de man die de uitdagende taak heeft een nieuwe provinciebestuur in Brabant te vormen.
Dat hij daarbij wordt overspoeld met gevraagde en ongevraagde adviezen ligt voor de hand. Veel Brabantse organisaties en bedrijven willen dat hun boodschap, hun zorgen, hun ideeën een plek krijgen in het nieuwe bestuursakkoord. En wat doe je dan? Dan stuur je een brief aan de formateur.
Dat hebben wij ook gedaan. Onze brief aan de formateur geeft geen antwoord op de ‘wat moet Brabant doen’-vraag. Dat is aan de onderhandelende partijen. Wij richten ons vooral op het ‘hoe’. We willen voorkomen dat het ‘hoe voeren we het uit?’ minder aandacht krijgt dan het ‘wat moeten we doen?’. Het is noodzakelijk om op korte termijn ook duidelijke uitspraken te doen over de uitvoering. Hoe gaan we in Brabant deze grote klus klaren?
In onze brief doen we de oproep om juist nú te blijven investeren in het realiseren van nieuwe (ondernemende) natuur in Brabant. Het is van wezenlijk belang om recht te doen aan de de enorme betrokkenheid van veel Brabantse natuurmakers en alles in het werk stellen om hun plannen ook te laten slagen.
In onze brief geven we daarom vijf concrete tips, gebaseerd op inmiddels meer dan tien jaar ervaring met vrijwillige natuurontwikkeling in Brabant. De suggesties die wij doen zijn niet wereldschokkend, maar wél belangrijk om een succesvolle uitvoering van natuurplannen mogelijk te maken:
- bedenk niet alleen wát er moet gebeuren maar ook hóe we in Brabant de grote uitdagingen in het buitengebied kunnen aanpakken;
- als provincie Noord-Brabant het goede voorbeeld geven met de eigen grondpositie en anderen stimuleren om hetzelfde te doen;
- financier juist nú vrijwillige natuurrealisatie in het provinciaal Natuurnetwerk Brabant;
- benut het succes van Ondernemen met Natuur;
- organiseer dat Brabanders die willen meewerken aan het realiseren van provinciale doelen deskundig worden geholpen.
Wij beseffen dat deze uitvoeringsagenda wellicht niet het meest spannende onderdeel is een nieuw Brabants coalitieakkoord, maar zonder uitvoering gaan alle ongetwijfeld ambiteuze plannen niet lukken. Dus vandaar onze oproep!
Benieuwd naar onze brief aan de formateur? Lees HIER onze oproep. Heb je er een mening over en wil je die graag met ons delen. Laat het ons weten en stuur mij een mail!
Mary Fiers
directeur Groen Ontwikkelfonds Brabant
mfiers@brabant.nl